Er Helle fra Marketing gået hjem?
Hvad sker der når man som marketingbureau bliver kastet ud i en national krise og både skal sørge for at få sin egen og andres virksomheder brandet?
I Videnparken har vi en bred vifte af lejere som spænder vidt på de forskellige fagområder.
Nogle af lejerne er inden for samme branche, og de kan ofte bruge hinanden til at sparre med, og dermed at kunne udvikle deres virksomhed.
Men nu hvor Corona har haft sit indtog og har ændret vores måde at bl.a drive virksomhed på i næsten et år, kunne det være interessant at høre fra dem som hører under samme faggruppe, hvordan de har oplevet det hele.
Vi har derfor samlet nogle af vores marketingbureauer til en lille snak om, hvordan det har påvirket dem, nu hvor de lever af at hjælpe og rådgive andre virksomheder med at brande dem selv i denne svære tid.
Her kommer først en kort præsentation af hver virksomhed, så du kan lære dem lidt bedre at kende:
Ronni Højrup
Ejer 7K Media, som er et netværksdrevet grafisk og digitalt bureau.
Han specialiserer sig i opgaver omkring visuel branding, grafiske ydelser og digital tilstedeværelse.
Per Pedersen
Er en del af SIGNAfilm som er en film- og online marketing virksomhed, der (primært) hjælper B2B kunder med at formidle deres historier og budskaber effektivt online. Dette sker gennem produktion af film, samt udarbejdelse af alle typer af content.
Marius Vilholm
Er ejer af Luxidev. Hans virksomhed udvikler digitale løsninger til virksomheder og selvstændige. De hjælper altså med at udvikle webshops, mobilapplikationer, hjemmesider mm.
Jacob Lysholt
Ejer Lightholt. Her yder han on-demand marketing- og forretningsudvikling. Og løser primært interim projekter/opgaver for lokale og multinationale kunder i forskellige b2b segmenter.
Gitte Glibstrup og Jeannette Refstrup
Er ejere af StrupStrup®. Det er et kommunikationsbureau med speciale i strategisk kommunikation og digital markedsføring.
Pandemien
Vi vil gerne vide om virksomhedsejerne har kunnet mærke på deres forretning at der er en pandemi som har lukket hele landet i næsten 1 år.
Og svaret er klart: Det har alle kunnet mærke.
Som f.eks hos StrupStrup®:
“Ja. Det har også hos os givet en anden hverdag med hjemmearbejdsplads ogbørn i hjemmeskole. Men heldigvis kun meget få aflyste opgaver.
En stor del af vores opgaver har vi haft mulighed for at omlægge og løse digitalt. Så i forhold til mange andre er vi ikke så hårdt ramt af nedlukningerne, hvilket vi naturligvis er meget taknemmelige for.”
Også hos Lightholt har man kunnet mærke forandringen:
“Bestemt. Foråret og forsommeren sidste år var hæslig og nærmest uden omsætning, da ordrebogen fra den ene dag til den anden blev tom og alle opgaver annulleret, trods jeg stort set var fuld booket frem til sommeren.
I slutningen af juli begyndte opgaver og projekter at vælte ind, og efteråret har nærmest været fuld booket med opgaver for forskellige kunder i ind- og udland.”
Udfordringerne
Den forandring som pandemien har gjort, har også givet virksomhederne nogle udfordringer.
Som f.eks hos SIGNAfilm:
“Vi har været nødsaget til at tilpasse organisationen. Både ift. antallet af medarbejdere, men også ift. at gøre brug af arbejdsfordeling i en kortere periode. De nye udfordringer har krævet, at vi har måttet udvikle nye løsninger, hvilket igen har betydet at vi har måttet erhverve og anvende ny viden. En positiv men tidskrævende proces.”
Hos Ronni i 7K Media og Marius hos LUXIDEV lyder det næsten samstemmende:
Ronni:
“Udfordringerne for min virksomhed under Corona, er at jeg driver den netværksbaseret. Det vil sige at mine kunder og opgaver typisk kommer igennem netværk jeg selv deltager i, eller gennem netværk i det næste led – altså mit netværks netværk.
Det har dog så nu vist sig at være ret katastrofalt, når der kommer restriktioner i forhold til at mødes fysisk.
Jeg tror på at relationer mellem mennesker er vigtigt med det jeg tilbyder, så for mig gælder det om at jeg får mine kunder og mit netværk til at være ambassadører for mig. “
Og Marius fortsætter:
“Der er selvfølgelig mange virksomheder som desværre har måtte lukke dørene på grund af denne pandemi. Og af den grund kan vi også mærke at det har været en lidt anderledes måde vi skal lave outreach til nye kunder”.
Udfordinger er som bekendt til for at blive løst. Det har Jacob fra Lightholt bl.a. gjort:
“Jeg har bevidst omlagt strategien og valgt at gå efter færre, men langt større projekter og opgaver, som gør at jeg kan holde fokus på få projekter, hvor jeg virkelig skaber værdi på den korte og lange bane.”
Også hos StrupStrup® har de taget udfordringen op:
“Både vi selv, vores kunder og samarbejdspartnere er blevet endnu mere digitale. Og kan i højere grad afholde digitale møder og samtaler.
En ny situation skaber også nye muligheder, og vi er – som alle andre – blevet rykket for at tænke nyt.
Eksempelvis ved at afholde workshops, hvor man er sammen hver for sig og gerne skal have skabt en fælles forståelse og et fælles rum for læring.
Det har resulteret i nogle nye øvelser til forskellige proces- og strategiforløb.
De vil helt sikkert også hænge ved efter corona.”
Forandringerne
Det er ikke kun i Marketing bureauerne der har været udfordringer. Deres kunder har også oplevet en forandring for deres forretning under pandemien.
Det har betydet at marketingbureauerne har oplevet en ændring i den måde der er blevet brug for dem på.
Det har Per fra SIGNAfilm bl.a. oplevet hos dem:
“Uagtet om man har ønsket at koble et spritnyt online univers på sin forretning, eller blot styrke nuværende, så har alle virksomheder og offentlige institutioner et behov for at kommunikere med deres målgruppe. Derfor har der været et øget behov fra stort set alle kunder. Nogle har vi fået lov at hjælpe – andre har forsøgt at hjælpe sig selv.”
Og når der sker så store forandringer i et helt samfund, som der er sket det seneste år, så kan det ikke undgås at der er nogle arbejdsopgaver der bliver ændret.
Som f.eks hos Ronni fra 7K media:
“De virksomheder der ikke før har tænkt digitalt, er noget mere udfordrede på at forstå processerne og kompleksiteterne bag det.
Det virker som om det har været en for stor mundfuld for dem. Og de har udskudt det så længe det overhovedet har været muligt.
Så derfor har nogle af mine opgaver flyttet sig til at være en smule mere understøttende i kunderelationen.
Hvis man skal fremhæve en anden ting, er der er kommet noget mere fokus på shop-løsninger og tovejskommunikation i stedet for ordinære informations hjemmesider. “
Også hos Jacob i Lightholt er opgaverne blevet en smule anderledes end tidligere:
“Jeg har fået væsentligt mere fokus på at komme med et skarpere værditilbud til mine kunder. Og stort set alle efterspørger digitalisering i den ene eller anden form.
For de virksomheder som ikke var startet op inden pandemien, har det virkelig været et vink med en vognstang.
Jeg sidder nu med en mindre kundeportefølje, men med langt større projekter og opgaver.”
Tips til dig
Sidder du nu som virksomhedsejer og føler dig ‘sat bag af dansen’ i forhold til markedsføring og branding, og det i en tid hvor det er SÅ vigtigt at blive set. Så frygt ej. Her kommer nogle tips til hvad du selv kan gøre for at komme bedre igennem krisen:
Marius fra Luxidev:
“Helt simpelt, gør dig tydelig på de sociale medier. De sociale medier er der hvor folk er lige nu. De er ikke nede på gågaden eller i centeret.
Hvis du fokuserer på at gøre din virksomhed synlig på de forskellige sociale medier, rettet til din målgruppe, så er jeg sikker på at du vil se en effekt.”
Per fra SIGNAfilm:
“Jeg vil foreslå at man skærer ind til benet ift. sin kommunikation og sætter sig i kundernes sted. Hvad får DE ud af at læse dine opslag, eller se dine videoer?
Hvad kan DU gøre for DEM?
Kunderne er blevet bedre til at sortere ”marketing fløde” fra.
Selv om det er ok at kommunikere ofte, så er det stærkere at kommunikere bedre og mere præcist til et målrettet publikum.
Der kommer ikke flere platforme lige foreløbig. Til gengæld bliver brugerne (og virksomhederne) mere og mere aktive. Det betyder desværre at den digitale rækkevidde bliver reduceret over tid – med mindre man formår at fange publikum med effektiv og værdiskabende storytelling.
Jeg vil derudover foreslå at man hiver en ekstern ekspert ind for at sparre med ledelsen og marketing afdelingen ift. optimering inden for det digitale område. Dette kan gøres for nogle få tusind kroner, men kan potentielt set bidrage med enorm værdi.”
Slutteligt kommer Gitte og Jeannette fra StrupStrup® med deres tip:
“En tid som denne, gør at man bliver meget bevidst om, hvilken værdi man leverer, og om den leveres på den bedst tænkelige måde.
Måske er der noget i ens kommunikation og markedsføring, som i virkeligheden mere afspejler “vi plejer” end et egentlig strategisk og bevidst valg.
Så måske er det netop i sådan en situation man skal overveje, om man har de rette kompetencer. Eller om det kunne være en god lejlighed til at udvikle egne eller supplere virksomhedens kompetencer med eksempelvis en ny uddannelse, en ny rådgiver eller etablering af advisory board eller bestyrelse.”
Som afslutning på denne artikel, lader vi Jacob fra Lightholt citere Henry Ford:
”A man who stops advertising to save money is like a man who stops a clock to save time.”
Den har nok ikke været mere aktuel end nogensinde før.