Det er den generelle opfattelse at den verdensomspændte finanskrise efterhånden er drevet over. Men hvordan påvirker det så virksomhederne i forhold til nyansættelser. Kan det mærkes?
Vi har spurgt Kurt Larsen, fra Larsen Management, som har kontor her hos os i Videnparken, om han vil give et bud på den aktuelle situation.
Kurt Larsen er en erfaren herre, når det gælder rekruttering og headhunting: Efter 20 år i lederstillinger, valgte han i 2010 at tage imod en udfordring som ren provisionslønnet rekrutteringskonsulent og headhunter.
I 2013 valgte han så at starte for sig selv og arbejde videre med fokus på rekruttering af ledere.
Kan det mærkes at den økonomiske krise er ovre, i forhold til ansættelser ude i virksomhederne?
’Det er tydeligt at mærke, at tingene fortsat bevæger sig i en positiv retning for langt de fleste virksomheder. Det øgede behov for medarbejdere ses tydeligt af de mange stillinger på jobdatabaser såvel som hos rekrutteringsfirmaerne’. Kurt fortsætter: ’Der er således nu andre udfordringer i form af mangel på en række forskellige kompetencer: For byggebranchen er dette bl.a. forårsaget af, at flere større offentlige byggerier og anlægsprojekter køres mere eller mindre parallelt. Og i en kombination med en generelt øget ”byggelyst”, støvsuger det markedet for kvalificerede og arbejdsinteresserede medarbejdere.
Dette slår så igennem på hele underskoven af rådgivere og underleverandører og påvirker så også andre brancher indenfor produktion og service’.
Kurt ved hvad han snakker om. Han sidder dagligt med mere eller mindre frustrerede ledere som mangler kompetente medarbejdere. Og udfordringerne stopper ikke her. Kurt fortæller: ’Der er også de geografiske udfordringer, da vi jo er en nation, som er ret forvænte med at jobbet helst skal ligge i baghaven.
I et tidligere job, hvor jeg skulle bygge en afdeling op i USA, var det tydeligt at mentaliteten var anderledes: Her skiftede mange job på tværs af stater og var villige til at flytte familien med. Fleksibiliteten og mobiliteten var meget større. Ikke bare for ledere, men også teknikere og ingeniører.
Hvad har ændret sig på ansættelsesfronten siden krisen kradsede allermest?
Kurt lister det op således:
- Væsentligt flere stillinger i markedet
- Væsentligt færre kandidater til stillingerne
- Sværere og mere krævende at flytte kandidater til nye jobs
- Flere rekruttører i markedet
- Nødvendigt med større fleksibilitet i rekrutteringsydelsen
- Tiden for en typisk rekruttering er øget
Er søgningen på nye medarbejdere blevet anderledes? (Altså har virksomhederne de samme præferencer for en ny medarbejder som tidligere?)
’Nej… Jeg synes der er en tendens til at præferencer i endnu højere grad er præget ”drømmeprofiler”, hvorfor det er vigtigt at kunne se gennem dette og udfordre, så det er muligt at få afdækket ”behovsprofilen”. Hvad hjælper det at ansætte ”Supermand”, hvis ikke der er udfordringer m.m. der tilfredsstiller Supermandens behov? Så hellere ansætte den der kan klare jobbet og som har potentialet til mere.
Der er (som i mange andre tilfælde) en tendens til ikke at kalde jobbene for det de rent faktisk er. Jobindex har lavet en liste over nogle af dem her:
https://www.jobindex.dk/cms/ordbog-over-jobtitler-du-engang-forstod?articleid=5030&utm_medium=email&utm_campaign=jobmail&utm_source=jobindex
Det medfører så ofte automatisk en tendens til at stille større krav, end stillingen måske rent faktisk fordrer. Samtidigt er det for virksomhederne ofte meget svært at forholde sig til, hvilke kompetencer der ligger bag mange af de fine og evigt skiftende titler på uddannelser, hvilket igen gør det svært for en virksomhed at vurdere, hvilke ”uddannelser” der giver de rette kompetencer ift. at løfte de for virksomheden nødvendige (og kommende) opgaver’.
Kurt fortsætter: ’Deleordninger er ved at blive et hit i mange henseender. Jeg forudser at der også i rekrutteringsbranchen vil blive behov for nye samarbejds- og deleformer. Mindre rekrutteringsvirksomheder med deres hver især mange kontakter til varme kandidatemner, bør overveje alternative samarbejdsformer for at sikre deres kunder de bedst mulige forudsætninger for hurtig og præcis rekruttering. Dette gælder også for de kandidatemner, som ikke ender som finalister hos én given kunde. Kan de afsættes andetsteds af anden rekrutteringsvirksomhed til anden kunde? Det kan der være både penge og goodwill i for alle parter’.
Således fik vi taget temperaturen på hvordan det ser ud mht. ansættelser efter finanskrisen. Og det tyder heldigvis på at der er god fremgang i ansættelserne.
Tak til Kurt Larsen for hans viden og indsigt i, hvordan tingene ser ud lige nu og her.
Vil du vide mere om Larsen Management, kan du klikke dig forbi hans hjemmeside: https://larsenmanagement.dk/